Tandheelkunde

 

Waarom?

Een gezond gebit is een gezond dier! Problemen aan het gebit kunnen leiden tot ernstige ontstekingen van het tandvlees, maar ook van het hart en de nieren omdat bacteriën via de bek in de bloedbaan kunnen komen. Een goed onderhoud van het gebit is dus essentieel.

Wat kun je doen?

Het is verstandig om al op jeugdige leeftijd je hond of kat te laten wennen aan regelmatig tandenpoetsen omdat beginnen op latere leeftijd vaak moeilijker is. Dit voorkomt de vorming van tandsteen en daarmee zal het niet of minder vaak nodig zijn om het gebit te laten reinigen.

Wat bieden wij?

 • Controle van het gebit bij de puppy-/kittenchecks op 9 en 12 weken en op 5 en 9 maanden:
  - Doorkomen gebit
  - Standafwijkingen
  - Wisselen van de tanden
 • Check-up van het gebit tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole:
  - Aanwezigheid tandplak/tandsteen
  - Aanwezigheid andere afwijkingen, zoals bultjes/tandvleeswoekeringen
  - Afgebroken tanden/kiezen
  - Loszittende elementen
 • Jaarlijks gratis gebitscontroles in februari tijdens de Maand van het gebit
 • Gebitsbehandelingen: moderne tandheelkundige apparatuur met ultrasoonreiniger, boor en polijstunit
 • Mogelijkheid om ook röntgenfoto’s van het gebit te kunnen maken
 • Kennis van zaken: nascholing bij de European School of Advanced Veterinary Studies


Behandelingen

Indien er tijdens de check-up afwijkingen aan het gebit zijn gevonden, is het vaak verstandig om hier iets aan te laten doen. De behandelingen vinden plaats onder narcose. Je dier krijgt extra zuurstof en warmte tijdens de ingreep.

We hebben een bewakingsmonitor waardoor we de ademhaling, hartslag en temperatuur van je huisdier goed in de gaten kunnen houden. Eerst vindt een gebitsreiniging plaats van de tanden en kiezen. Hierna wordt gekeken naar de conditie van het tandvlees en of er kieswortelontstekingen/loszittende elementen zijn. Slechte tanden en kiezen kunnen professioneel worden verwijderd met behulp van onze uitgebreide boorunit. De overgebleven tanden en kiezen worden netjes gepolijst.

In de opname kan je dier rustig bijkomen uit de narcose.


Kosten?

Indien het alleen bij schoonmaken en polijsten blijft, is dit vrij duidelijk. Indien er 1 of meerdere kiezen geboord en getrokken moeten worden, dan kunnen de kosten soms redelijk oplopen. Helaas is dit niet altijd goed in te schatten bij het wakkere dier. Wij bellen dan ook graag even met je tijdens de ingreep, zodra we weten hoe het gebit ervoor staat. Op dat moment kunnen we je een duidelijker beeld geven van wat er zou moeten gebeuren en wat de kosten daarvan zijn.


Onderhoud?

Na het reinigen van het gebit is het van belang om dit bij te houden om zo het opnieuw ontstaan van tandsteen te voorkomen. Middelen om dit te doen zijn:

 • Tanden poetsen: blijft het meest effectief!
 • Speciale dental voeding
 • Kauwstaafjes
 • Vet aquadent door het drinkwater

 

tandheelkundeset