Echografie

 

Wat is echografie?   

Dit is een techniek die ultrasone geluidsgolven gebruikt om verschillende inwendige organen en weefsels te onderzoeken. Op een röntgenfoto zijn van inwendige organen in de buik alleen de contouren te zien. Met een echo kijk je je dwars door de organen heen. Dat maakt een nauwkeurige beoordeling en diagnose mogelijk.     
             

Waarom een echo?  

Een echo is een zeer nauwkeurige manier om de grootte, vorm en structuur van een orgaan te bekijken. Is je hond of kat drachtig? En, heel spannend, hoeveel jongen kun je verwachten? Eventuele blaas- en nierproblemen, de aanwezigheid van een tumor en peesafwijkingen zijn snel te ontdekken. Dat geldt ook voor aangeboren afwijkingen bij jonge dieren.     

     

Echo nier  echo nier        Echo bijnier  echo bijnier        echo galblaas echo galblaas

 

Waar moet ik rekening mee houden voor het onderzoek?

  • Voor een buikecho mag je huisdier 12 uur voor het onderzoek niet meer eten. Met een volle maag zijn de organen op de echo niet goed te onderzoeken.
  • Heeft je huisdier blaasproblemen, laat je dier dan voldoende drinken zodat de blaas vol is. Met een volle blaas zijn de urinewegen nauwkeuriger te onderzoeken. Laat je hond of kat niet plassen vlak voor dit onderzoek.


Hoe gaat het onderzoek?

Je huisdier komt op een behandeltafel te liggen. Op de rug of op de zij, afhankelijk van het te onderzoeken orgaan. De kussens op de tafel zijn comfortabel. Je huisdier zal zich snel ontspannen. Er wordt een stukje vacht weggeschoren, de huid wordt ontsmet en er wordt echo-gel op de huid gedaan. Zo kan de echokop goed geleiden. Katten vinden dit vaak minder fijn, maar ze ontspannen zich meestal snel. Soms is een roesje nodig, bijvoorbeeld als het dier pijn of stress heeft. Dit gebeurt in overleg met jou. Je huisdier moet tijdens de echo een minuut of tien stil blijven liggen.


Mag ik bij het onderzoek zijn?

Graag zelfs, want voor je huisdier is het fijner als jij erbij bent! Je kijkt tijdens het onderzoek op het scherm mee naar de beelden en mag je huisdier samen met de dierenartsassistente vasthouden en geruststellen.

Maak kennis met ons