Wat moet u doen als uw huisdier chocolade heeft gegeten?

Het lijkt nog wat ver weg, maar de feestdagen komen al weer in zicht. Naast veel gezelligheid is dit ook de tijd dat we in onze praktijk vaker zien dat er ongelukken gebeuren met chocolade en andere lekkernijen die giftig zijn voor uw huisdier(en).

Alle chocolade bevat, onafhankelijk van het merk en de soort chocolade, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin alkaloïden (bv. theobromide). Deze zijn giftig voor uw hond en kat. Pure chocolade bevat het meeste van deze stoffen, witte chocolade het minste. Het duurt een hele tijd voordat deze giftige stoffen uit het lichaam van uw huisdier zijn verdwenen, ze stapelen zich op in het lichaam. Of uw hond of kat er ook ziek van wordt of in het ergste geval zelfs door komt te overlijden, is afhankelijk van zijn gewicht, de soort en de hoeveelheid chocolade die uw huisdier heeft opgegeten.

Heeft uw huisdier een te grote hoeveelheid chocolade opgegeten dan kan hij onderstaande symptomen gaan vertonen:

  • braken
  • diarree
  • verhoogde temperatuur
  • stijfheid van de spieren
  • onrust
  • hyperactief gedrag
  • veel plassen
  • versnelde ademhaling
  • hartritmestoornissen

In het ergste geval kan een verminderde bloeddruk, flauwte, coma en zelfs een hartstilstand optreden. De eerste verschijnselen (braken, diarree) kunnen al na 2 tot 4 uur beginnen. De ernstige symptomen (flauwtes, coma, hartproblemen) zie je na 12 tot 36 uur optreden.

Heeft uw hond of kat chocolade binnen gekregen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Houdt u, indien mogelijk, de verpakking bij de hand. Ons advies kan zijn om met uw huisdier naar de praktijk te komen. Uw huisdier krijgt dan een injectie waardoor hij gaat braken. Vroeger werd soms geadviseerd om een hond te laten braken door zout in te geven. Echter er zijn inmiddels ook meerdere gevallen van “zoutvergiftiging” beschreven door deze handelswijze. Dit is dus niet de manier om uw dier te laten braken!

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Laat chocolade nooit onbeheerd op tafel of in een openstaande (boodschappen)tas staan. Wat moet je doen bij een chocoladevergifiting?