Versieringen in en rondom huis

Naast dat we het huis versieren rondom de feestdagen, besteden we ook extra aandacht aan lekker eten en drinken. Dat is natuurlijk hartstikke gezellig, maar niet alles wat wij in huis halen is goed voor de gezondheid van onze huisdieren.  

Giftige stoffen
Veel mensen kiezen ervoor om een kerstboom in huis te zetten. Wat bij veel mensen niet bekend is dat de stof die in dennennaalden en de stam van de boom zit, giftig is voor je huisdier.  Wanneer je de kerstboom in een laagje water zet dan mengt de giftige stof zich met het water, waardoor het water ook giftig is geworden. Het is dan erg oppassen dat je huisdier niet van dit water drinkt.   

Kerststukjes worden vaak opgeleukt met kerststerren, die ook giftige stoffen bevat. Zorg er dus voor dat je huisdier hier niet bij in de buurt kan komen.

Eerste symptomen van vergiftiging

  • Schuimbekken
  • Braken
  • Diarree
  • Sloom
  • of juist hyperactief

Kerstversiering
Als versiering in de kerstboom worden vaak van die lange glimmende slierten gebruikt. Deze heten Lametta en zijn gemaakt van plastic. Omdat ze bij ieder zuchtjes tocht bewegen, zijn ze erg aantrekkelijk voor je huisdier. Eenmaal opgegeten veroorzaken deze slierten darmverstopping. Dit kan bij niet tijdig (chirurgisch) ingrijpen dodelijk zijn.

Vooral jonge honden zijn dol op kerstballen. Ze zijn net zo mooi rond als een tennisbal. Helaas zijn ze iets minder goed bestand tegen een gezond hondengebit. Met als gevolg een hoop glassplinters die veel narigheid kunnen veroorzaken in de slokdarm, maag en darmen.

(Champagne) Kurken
Leuk speelgoed, maar eenmaal doorgeslikt een gevaar in de darmen.

Rolladenetjes
De inhoud is erg lekker, maar in de darmen verstoppen ze de doorgang!

Botjes
Het is goed bedoeld om als “left-over” aan je hond of kat te geven, maar ze kunnen nogal eens een wat minder prettig vervolg hebben. De botjes zijn namelijk erg scherp en de splinters kunnen naast verstopping ook slokdarm- en darmverwondingen veroorzaken.

Wacht niet af, maar neem direct contact met ons op bij verdenking van vergiftiging of als je huisdier een vreemd voorwerp heeft opgegeten!