De gebitsverzorging van uw huisdier

Gebitsverzorging van uw huisdier:

Wanneer bacteriën blijven plakken aan het tandoppervlak vormen ze een gebroken witte, plakkerige laag, tandplak. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan dit binnen 24 uur worden omzet in tandsteen, een bruine, grove aanslag op de tanden. 

Tandsteen kan leiden tot infecties, bloedingen en geïrriteerd tandvlees. Tandsteen beschadigd het tandvlees en andere structuren die de tanden verbinden, zoals gewrichtsbanden en botten. Als het niet wordt behandeld, kunnen de tanden los komen te zitten en uiteindelijke uitvallen.
 

Hoe herkent u gebitsproblemen?

Het is niet makkelijk om gebitsproblemen te herkennen, maar wekelijks de tanden en het tandvlees controleren is een goede start.

Slechte adem

Dit is niet normaal en is bijna altijd een indicatie voor een onderliggend gebitsprobleem.

Bloedend tandvlees

Bloedend of ontstoken tandvlees (rood of gezwollen) tandvlees is een belangrijke indicatie voor gebitsproblemen.

Gedrag

Als een hond minder levendig, minder sociaal of minder geneigd is om te spelen, wordt dit vaak toegeschreven aan "het ouder worden". Terwijl dit eigenlijk het gevolg kan zijn van gebitsproblemen. Deze veranderingen in algemeen gedrag kunnen klein zijn en nemen vaak geleidelijk toe over een lange periode, wat bijdraagt aan de verwarring. Uw hond kan ook onwillig zijn om aan zijn kop aangeraakt te worden. Dit kan een teken zijn van pijnlijke tanden of pijnlijk tandvlees.  

Het gebit van uw huisdier poetsen is een goede manier om tandvlees en tanden gezond te houden en tandplak tegen te gaan. Het geleidelijk introduceren van tandenpoetsen met behulp van een lekkernij leidt er waarschijnlijk ook toe dat hij de poetsbeurt leuk gaat vinden.