Gebit
Gebitsproblemen komen bij konijnen veruit het meeste voor. Het gaat dan in de meeste gevallen om snijtanden die niet goed afslijten en dus doorgroeien, ook wel olifantstanden genoemd, en om het ontstaan van haken op de kiezen. Tijdens de jaarlijkse controle wordt hier deels op gecontroleerd. De achterste kiezen zijn bij een wakker konijn helaas niet goed te onderzoeken. Bestaat er het vermoeden dat een konijn kiesproblemen heeft, dan adviseren wij je om dit onder narcose te laten onderzoeken en te behandelen. Gebitsproblemen zijn vaak terugkerende problemen en zijn met 1 behandeling meestal niet levenslang verholpen.
Maag-darmkanaal
Het maag-darmkanaal van het konijn is een zwakke plek. Deze moet continu actief blijven om het konijn fit en gezond te houden. Bij ziekte of stress van andere oorzaak kan de activiteit van het maag-darmkanaal minder actief worden, waardoor een konijn erg snel levensbedreigend ziek kan worden. Eet je konijn niet of nauwelijks, neem dan direct contact met ons op. Hoe eerder we de darmen ondersteunen en actief houden, des te groter de kans is dat we je konijn goed kunnen helpen. Heeft je konijn een afwijkende ontlasting, dan is het belangrijk dit goed in de gaten te houden. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, maar als de ontlasting aan de achterhand blijft kleven komen hier vliegen op af. Dit kan madenziekten (myiasis) veroorzaken, een zeer ernstige aandoening. Om het maag-darmkanaal zo gezond mogelijk te houden is goede voeding essentieel. Hierover kun je meer lezen op www.licg.nl.
Vacht
Konijnen kunnen last hebben van verschillende parasieten. De vachtmijt komt het meeste voor. Deze zorgt voor veel schilfers en haaruitval en is bij onderzoek vaak goed onder de microscoop te zien. We noemden het al bij aandoeningen aan het maag-darmkanaal: maden en vliegeneitjes kunnen tot ziektes leiden. Dit zien we vooral in warmere periodes. Wanneer je konijn plakkende ontlasting aan de achterhand heeft, worden hier regelmatig vliegeneieren opgelegd. De maden die hier uitkomen kunnen grote problemen bij je konijn veroorzaken. Houd je konijn dus vooral in de zomermaanden goed in de gaten en spray ze eventueel in met een middel tegen de vliegen.
Neus/ogen
Er zijn verschillende bacteriën die aandoeningen aan de luchtwegen en soms ook de ogen kunnen veroorzaken. Een aandoening die veel bij konijnen voorkomt is snot. Deze ontsteking kan, als deze niet op tijd of correct wordt behandeld, overgaan in een chronisch probleem of zelfs tot een longontsteking. Een juiste manier van huisvesting kan veel voorkomen, maar pleit een konijn niet vrij van het oplopen van snot. Het is daarnaast erg besmettelijk en dus van belang om je konijn spoedig te behandelen.
De bouw van de traanbuis van het konijn is anders dan bij de hond of de kat. Hierdoor kunnen oogproblemen lange tijd aanhouden en vergen zij soms een grondigere aanpak dan enkel een oogzalfje. Zie je problemen aan het oog of de ogen van je konijn, neem dan contact met ons op.