Vaccinatie op maat

 

Vaccineren of titerbepaling?

Vaccineren is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke ziekten te voorkomen. Maar het is vaak niet nodig om elk jaar de grote 'cocktail' te geven. Over het algemeen vaccineren we honden op 6, 9 en 12 weken leeftijd en worden deze puppyvaccinaties geboosterd met een volledige vaccinatie op 1 jaar leeftijd. Daarna wordt er jaarlijks gevaccineerd tegen in ieder geval de ziekte van Weil (ook gevaarlijk voor mensen) en indien van toepassing de kennelhoestenting.

Volledige cocktail

Pas op 4-jarige leeftijd is het dan weer tijd voor de volledige cocktail. Op die leeftijd kan er eventueel ook eerst een titerbepaling (Vaccicheck) gedaan worden, waarbij er in het bloed gekeken wordt of de hond nog voldoende bescherming heeft tegen hondenziekte, parvo en het canine-adenovirus. Indien dat het geval is, kan er gekozen worden om de grote cocktail nog een jaartje uit te stellen.

Deze bloedtest heeft geen zin voor de bepaling van antistoffen tegen de ziekte van Weil en kennelhoest. Van deze vaccinaties weten we namelijk dat ze maar maximaal een jaar bescherming geven.