PennHIP-röntgenfoto's

 

In Nederland controleert men de heupen van een hond op de aanwezigheid van heupdysplasie (HD) meestal wanneer de hond volgroeid en dus volwassen is. Om de los liggende heupkoppen dan te corrigeren vergt een ingrijpende operatie.

Met behulp van de PennHIP-methode is het mogelijk om vanaf week 16 te bepalen hoe groot de kans is op het ontstaan van HD bij je hond. Mocht uit dit onderzoek blijken dat de kans op het ontwikkelen van HD groot is, dan kan met een relatief kleine ingreep, JPS (Juvenile Pubic Symphysiodesis) de uitgroei van het bekken worden beïnvloed.

logo pennhip

 

 

Waarom deze röntgenfoto’s?

  • Vanaf 16 weken leeftijd mogelijk
  • In vroeg stadium in de groei mogelijkheid om klachten van heupdysplasie te of verminderen


Hoe worden ze gemaakt?

Er worden 3 verschillende foto's gemaakt. Deze worden beoordeeld in Amerika. De kans op heupdysplasie wordt berekend en er wordt gekeken of er al sprake is van slijtage. Niet iedere dierenarts kan en mag de officiële PennHip-foto's maken. Bij Dierenkliniek Lochem is dit wel mogelijk. De officiële uitslag hiervan kan al tussen de 24 en 72 uur bekend zijn.

Wat zijn de behandelmethoden?

Indien er sprake is van HD dan zijn er de volgende behandelmethoden:

  • Conservatief: door gebruik van pijnstillers/ontstekingsremmers, voedingssupplementen en fysiotherapie

  • Een JPS uitvoeren als het dier tussen de 16-18 weken oud is. Een techniek waarbij we het uitgroeien van het bekken kunnen beïnvloeden. Omdat dit relatief eenvoudig is en minder belastend is dan de technieken hieronder, geven we daar de voorkeur aan. Dit is dé reden om de foto’s al op heel jonge leeftijd te maken. Vaak nog voor er problemen zichtbaar zijn.

  • Een bekkenkanteling. Dit is het in een andere stand zetten van de heupkom ten opzichte van de heupkop

  • Het plaatsen van een heupprothese

  • Het uitvoeren van een heupkopresectie


Op de website van PennHIP kunt u informatieve filmpjes bekijken.