Vergiftiging rondom de feestdagen

Naast veel gezelligheid is deze tijd ook de tijd dat we in onze praktijk vaker zien dat er ongelukken gebeuren met chocolade en andere lekkernijen die giftig zijn voor uw huisdier.

Alle chocolade bevat, onafhankelijk van het merk en de soort chocolade, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin alkaloïden (bv. theobromide). Deze zijn giftig voor uw hond en kat. Pure chocolade bevat het meeste van deze stoffen, witte chocolade het minste. Het duurt een hele tijd voordat deze giftige stoffen uit het lichaam van uw huisdier zijn verdwenen, ze stapelen zich op in het lichaam. Of uw hond of kat er ook ziek van wordt of in het ergste geval zelfs door komt te overlijden, is afhankelijk van zijn gewicht, de soort en de hoeveelheid chocolade die uw huisdier heeft opgegeten.

Heeft uw huisdier een te grote hoeveelheid chocolade opgegeten dan kan hij onderstaande symptomen gaan vertonen:

 • Braken
 • Diarree
 • Verhoogde temperatuur
 • Stijfheid van de spieren
 • Onrust
 • Hyperactief gedrag
 • Veel plassen
 • Versnelde ademhaling
 • Hartritmestoornissen

In het ergste geval kan een verminderde bloeddruk, flauwte, coma en zelfs een hartstilstand optreden. De eerste verschijnselen (braken, diarree) kunnen al na 2 tot 4 uur beginnen. De ernstige symptomen (flauwtes, coma, hartproblemen) zie je na 12 tot 36 uur optreden.

Heeft uw hond of kat chocolade binnen gekregen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Houdt  indien mogelijk de verpakking bij de hand.

Ons advies kan zijn om met uw huisdier naar de praktijk te komen. Uw huisdier krijgt dan in de meeste gevallen een injectie waardoor hij gaat braken. Vroeger werd soms geadviseerd om een hond te laten braken door zout in te geven. Echter er zijn inmiddels ook meerdere gevallen van “zoutvergiftiging” beschreven door deze handelswijze. Dit is dus niet de manier om uw dier te laten braken!

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Laat chocolade nooit onbeheerd op tafel of in een openstaande (boodschappen)tas staan. 

 

Naast dat we het huis versieren rondom de feestdagen, besteden we ook extra aandacht aan lekker eten en drinken. Dat is natuurlijk hartstikke gezellig, maar niet alles wat wij in huis halen is goed voor de gezondheid van onze huisdieren.  

Giftige stoffen
Veel mensen kiezen ervoor om een kerstboom in huis te zetten. Wat bij veel mensen niet bekend is dat de stof die in dennennaalden en de stam van de boom zit, giftig is voor uw huisdier.  Wanneer u de kerstboom in een laagje water zet dan mengt de giftige stof zich met het water, waardoor het water ook giftig is geworden. Het is dan erg oppassen dat uw huisdier niet van dit water drinkt.   

Kerststukjes worden vaak opgeleukt met kerststerren, die ook giftige stoffen bevat. Zorg er dus voor dat uw huisdier hier niet bij in de buurt kan komen.

Eerste symptomen van vergiftiging

 • Schuimbekken
 • Braken
 • Diarree
 • Sloom of juist hyperactief

Kerstversiering
Als versiering in de kerstboom worden vaak van die lange glimmende slierten gebruikt. Deze heten Lametta en zijn gemaakt van plastic. Omdat ze bij ieder zuchtjes tocht bewegen, zijn ze erg aantrekkelijk voor uw huisdier. Eenmaal opgegeten veroorzaken deze slierten darmverstopping. Dit kan bij niet tijdig (chirurgisch) ingrijpen dodelijk zijn.

Vooral jonge honden zijn dol op kerstballen. Ze zijn net zo mooi rond als een tennisbal. Helaas zijn ze iets minder goed bestand tegen een gezond hondengebit. Met als gevolg een hoop glassplinters die veel narigheid kunnen veroorzaken in de slokdarm, maag en darmen.

(Champagne) Kurken
Leuk speelgoed, maar eenmaal doorgeslikt een gevaar in de darmen.

Rolladenetjes
De inhoud is erg lekker, maar in de darmen verstoppen ze de doorgang!

Botjes
Het is goed bedoeld om als “left-over” aan uw hond of kat te geven, maar ze kunnen nogal eens een wat minder prettig vervolg hebben. De botjes zijn namelijk erg scherp en de splinters kunnen naast verstopping ook slokdarm- en darmverwondingen veroorzaken.

Wacht niet af, maar neem direct contact met ons op bij verdenking van vergiftiging of als uw huisdier een vreemd voorwerp heeft opgegeten!